Sunday, October 30, 2011

surat untuk penerima tak berdaftar.

asalamualaikum...

nama saya aisyah.panggil je asiyah. well, saya takde nama glamer macam syasya ke..anne ke..nyah ke..belle ke atau ape jelah nama glamer yang saya boleh pikir kan sekarang. makna kata, saya ni tak glamer pun. saya umur 21 tahun *ehem2* tapi orang kata muka saya macam 19 tahun..ada jugak kata macam 10 tahun *ok, tipu je* tapi serius orang selalu ingat saya lagi muda dari umur saya yang sebenar. mungkin sebab muka saya awet muda :) atau mungkin jugak sebab perangai saya macam kartun -__-".

saya belum matang sepenuh nya tapi saya dalam proses ke arah itu. kawan2 saya ramai yang tegur jangan cepat sangat matang nanti cepat tua..tapi entah, sebanyak mana saya cuba untuk kekal ber'kanak-kanak riang' sekuat itu juga kehidupan menghimpit saya untuk jadi dewasa. dan matang. selain kurang matang-tapi-paksa-diri-untuk-jadi-matang saya jugak clumsy orang nya. saya suka buat silap paling bodoh yang tak pernah orang buat..haaa.salah itu lah yang saya selalu dok buat.

owh sebelum lupa, saya single dan tak laku orang nya. hahaha. tak laku sebab laki takut nak kawan dengan saya sebab saya sombong laki tegur jeling pastu laki tak nak kawan. hahahaha. mungkin saya tunggu laki yang saya jeling pun die bersungguh jugak nak kawan ngan saya kot. mungkin. dan sejak2 saya berstatus single dan tak laku ni, saya dah tak pandai nak pakai shawl, pakai baju cantek2..maching2 kaler...cis! semakin hari saya semakin selekeh dan erkk nampak tidak menarik maybe? hahaha :D walaupun tak ramai orang nak percaya tapi saya tetap nak cakap jugak, saya seorang yang panas baran dan sebenarnya kalau saya diam tanda saya sedang bersabar dan jangan cabar sabar saya lama2.

mungkin saya nampak kiut *ehem2* tapi kalau saya marah nampak super duper kiut comel sikit dari hulk. taknak percaya sudah. saya bukan orang yang peramah first time jumpa dah boleh borak2 buat lawak2 lucah. maaf itu bukan style saya. kadang2 amik masa bertahun untuk saya jadi rapat dengan orang. tak percaya tanya kawan2 saya. :) tapi adalah special kes first time jumpa dah kamceng tapi tak ramai. malangnya bila dah rapat saya jenis orang yang straight forward dan kadang kala sinis. jadi most of my friend mula2 rapat then jadi tak rapat sebab ni lah. hahahaha. :D susah nak buat orang terima diri kita seadanya..tapi takpe lah :)

di sebabkan usia yang meningkat, maka perubahan hidup membawa saya ke alam pekerjaan. orang mungkin kata saya bertuah pada usia 21 tahun *ehem2* saya sudah ada kerjaya stabil dan kereta sendiri tapi setiap yang baek dalam hidup ni harus ada pengorbanan di sebaliknya. bayangkan usia seperti saya tambah lagi sikap saya yang panas baran, kartun, tak peramah, tak matang, kadang kala terlalu sensitif soal permain maruah dan harga diri..sila bagi saya solution. di mana harus saya letak diri saya? menjadi kanak-kanak dan memberontak menghentam siapa yang hentam saya. memalukan siapa yang malukan saya? membuli siapa yang buli saya? bergadoh dengan orang-orang yang konon 'dah matang'? *super stupid!* maaf.

atau saya harus paksa diri saya menjadi matang, dewasa dan rasional. bersabar dan biarkan orang buli saya seolah saya tak punya perasaan. dan biarkan waktu2 muda saya berlalu dan menjadi tua sebelum usia. kamon. beritahu saya di mana perlu saya letak diri saya? kanak-kanak atau dewasa? saya tak mahu mengadu dunia tidak adil dan salah kan kehidupan. tidak. tapi saya penat dengan semua ini dan saya mahu mami saya. saya mahu masa riang saya. betapa pantas waktu berlalu dan banyak yang berubah. terlalu banyak sebenarnya.


dan saya masih di sini. keliru. di mana saya harus letak diri saya. kanak-kanak atau dewasa. Tuhan, sila bantu saya.

yang benar,
aisyah.(bukan nama sebenar) *ehem2*

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails