Monday, April 16, 2012

ptptn tak perlu bayar balik?? jangan lah begitu ^__^

assalamualaikum kawan2 :)

ehem..intro kasi sejuk mata mandang sket..baru lah nampak ilmiah.hahaha..ok..hajat di hati saya sebenarnya nak post aje kat fesbuk..tapi bila taip mak haihhhh..panjang pulak.maka post sini aje..sape nak baca sila..hadap sampai muntah..terima kasih.

lately semua dok kecoh nak demo ptptn jangan bayar balik..maaf lah ye..entri ni kasar sket. tapi serius saya tak paham ape masalah korang..masa dapat duet kemain joli..saya dulu pun masuk universiti..saya taw lah..membe2 saya ada je budak2 ptptn..saya taw lah..masuk duet joli..ok..bukan semua tapi segelintir :) kemon! takkan taknak ngaku.

ramai je membe2 saya guna duet tu pegi holiday..pegi jalan2..makan best2..beli baju..beli henpon..beli iphone..akhir bulan sengkek makan meggi..what im try to say is...MEMANG BENDA TU TAK DE KAITAN APA2 DENGAN SAYA PUN.  tak usik periuk nasik saya pun..iyee..iyeee..saya budak JPA seronok lah tak payah bayar balik..erkkk..well....ADA SAYA KESAH??! DULU SAYA BELAJAR RAJIN2 DAPAT BIASISWA..SO SAYA TAK PAYAH BALIK..SO?SO?SO??? kalau tak puas hati lain kali belajar rajin2..apply biasiswa! bertuah atau tak..rezeki atau tak..depends on usaha jugak..

jadi jangan banyak bunyi bila kena bayar balik ptptn..jangan berlagak macam mangsa keadaan sedangkan dulu masa dapat duet joli sakan. lupa daratan. bila cakap macam ni mula lah tuduh saya orang kerajaan..main politik..kau tak pe lah tak payah bayar..jangan sebok2..kamon! budak melayu kang saya cakap lembik..manja marah..boooo..tapi kalau bukan manja..bukan lembik..kenapa banyak nauuu merungut nya..belajar malas..bila dapat pointer rendah bising...belajar malas bila duet ptptn abes cakap bagi sikit sangat..cakap kerajaan kedekut..bila kena bayar balik bising! kamon. macam mana bangsa kita nak produktif kalau semua benda kita nak rungut. kalau belajar malas adat lah pointer tak tinggi..kalau duet 'pinjam' buat joli adatlah kena bayar balik!

abang saya, kakak saya, adik lelaki saya adalah peminjam tegar ptptn..what im saying is, mintak kerajaan mansuh kan bunga pun dah cukup baek..jangan nak melebih lebih sangat boleh tak? kalau tak payah bayar balik ptptn baik mansuh terus ptptn..biar next sem..adek2 korang yang tak dapat biasiswa tu tak berduet.bulan2 mintak duet makpak tanggung..korang nak? nak? kamon! takkan nak bagi semua orang masuk u dapat biasiswa..abes korang ingat kualiti graduan universiti boleh upgrade ke? kamon! makin ramai joli duet free ada lah. tak free pun joli. -__-"

ape yang korang buat dengan duet pengajian korang..memang takde kena mengena langsung dengan saya..kalau beli buku bagus..kalau buat pegi holiday pun tak de masalah..tapi mintak tak payah bayar balik pinjaman bagi saya melampau..as i know..sape2 grad as first class pinjaman itu akan jadi biasiswa..erti kata laen..tak payah bayar balik. sape grad below tu..sila paham2 senirik..nama pulak pinjaman ptptn..tak nak bayar balik, saya nasihatkan nanti dah ada anak sila menabung dari kecik..bila die masuk u guna je duet tu..

alang2 kalau nak hapuskan bayar balik ptptn, baek kita mansuh kan terus ptptn..tutup buku..dah end of story.sape yang sedang belajar tu be prepared..next sem duet pt tak masuk..pandai lah korang nak hidup..sanggup? bagi saya instead of mintak kerajaan hapus kan bayar balik ptptn..baek lah kita perjuangkan isu mintak kerajaan hapus kan bunga atau kadar interest..sekali lagi, dalam erti kata laen..kalau korang pinjam 12 ribu untuk belajar, bayar balik genap 12 ribu.tak lebih tak kurang..nak bayar berapa lama, ikut kemampuan korang. kerajaan tak boleh nak cakap tidak, sebab 'kononnya' ptptn ini tubuh untuk bantu rakyat tersayang sambung belajar dan dapat kehidupan yang lebih baek..'katanya' bukan untuk buat profit. so suruh lah dorang bukti kan :)

malang nya main point saya tak ramai yang paham.. *sigh*

3 comments:

BEBEL said...

saya sangat paham dan saya sangat geram ngan sesape yg cakap "ni sebab pembangkang yg usulkan so semua xsetuju tapi kalau kerajaan usulkan, setuju" gile ke hape xfikir betol2..masalah mahasiswa skang nih.. grrrr~~~

Akmal Izzah Alias said...

setuju sgt22222 nga makbedah kita.. he... btl3.. watgapo nok hapus terus ptptn, siey hok miskin nok smbung ngaji... xkea nok bergolok gadai. Cuma gapo hok kita perlu pertahankan biar interest tu xdop.. bayar samo dgr hok pinje.. tu baru betl....

Anonymous said...

Rezeki org ko susah buat apa? Hati jgn busuk or dengki... stiap org ada bhagian masing2 kt dunia ni.. ko yg dah dibagi lbh.. bsyukur.. xpyh nk dengki dgn org lain...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails